13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Pao banjalučki zelenaš Brus Li

BANJALUKA – Zdravko Šorda zvani Brus Li (61) i Miloš Mrđan poznatiji kao Mrđa (39), obojica iz Banjaluke, uhapšeni su danas u akciji banjalučke policije pod nazivom „Čak“ zbog sumnje da su zelenašenjem 17 osoba oštetili za oko 100.000 maraka.

Banjalučki zelenaš Brus LiUhapšene sumnjiče da su se zelenašenjem i iznudama bavili od 2010. do januara ove godine. „Nezavisnim“ je potvrđeno da je Šorda zelenašenjem oštetio 16 građana, a ujedno je s Mrđanom iznudio više od 40.000 KM od jednog Banjalučanina.

Mrđana policija tereti za zelenaštvo, dok Šordu tereti za zelenaštvo, iznudu, pranje novca i neovlaštenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Kako nezvanično saznajemo, tu nije kraj spisku njihovih iznuda. Šorda i Mrđan navodno su iskorištavali težak materijalni položaj Banjalučana i posuđivali im novac.

„Kada bi nekom pozajmili novac, od istih bi tražili da plaćaju kamate od vrtoglavih 20 odsto. Ukoliko im dužnici ne bi plaćali, novac su im iznuđivali raznim prijetnjama“, kazao je za „Nezavisne“ izvor blizak istrazi.

Prema nezvaničnim informacija, u akciji „Čak“ pretresena je zgrada sa devet stanova u banjalučkom naselju Česma, u vlasništvu Šorde, za koju se sumnja da je nelegalno izgrađena, mahom od novca zarađenog krivičnim djelima. Zanimljivo je da je na kapiji ove zgrade iskovan Šordin nadimak „Brus“. Pretresena je i njegova porodična kuća u naselju Rekavice, a pretresen je i stan u Ulici Đorđa Jovetića, koji je u vlasništvu Mrđana.

Tokom pretresa kod Šorde su pronađeni kafanski stolovi i stolice koje je uzeo od dužnika na ime kamate, dok su kod Mrđana pronađeni mobilni telefoni i SIM kartice.

Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka, kazala je da su tokom pretresa pronađeni i puška, pištolj, više komada municije raznih kalibara, dokumentacija koja ukazuje na izvršenje krivičnog djela zelenaštva i iznude te pranje novca.

Šorda je ranije osuđivan zbog prikrivanja krivičnog djela, nanošenja tjelesnih povreda, iznude, učešća u tuči i oštećenje tuđe stvari. Navodno je u Zagrebu u Hrvatskoj bio osuđen i za ubistvo. On je u Hrvatskoj poznat i po tome što je psu odsjekao glavu, a hrvatskom policajcu i ruku. Mrđan je autoprevoznik i ranije je osuđivan zbog falsifikovanja isprava i tjelesnih povreda. Trenutno se bori da postane predsjednik Udruženja autoprevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se