10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ovako je svjedočila Sonja Biserko u Hagu: Srbi rušili SFRJ od Titove smrti!

10 godina je trajala neka vrsta medijske pripreme u Srbiji , pogotovo od 1988. do 1991., kada je srpski narod pripreman za nešto što će tek doći, kako je rekla, „tako što se ponovo najavljivao genocid , prije svega u Hrvatskoj i Bosni, ustvrdila je Biserko

Sonja BiserkoPredsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko svjedočila je 4. marta ove godine iz zatvorenih vrata Međunarodnog suda pravde u Hagu kao ekspert u korist Zagreba protiv Beograda zbog genocida koji su Srbi navodno počinili na teritoriji Hrvatske od 1991. do 1995. godine. Njen iskaz bio je po embargom do danas.

Biserko je u svom svjedočenju rekla da je Ustav Srbije iz 1990. godine bio prvi secesionistički dokument, ali je izbjegla da odgovori da li je proglašenje suvereniteta Slovenije iste godine bilo secesionističko.

Ona je navela da je JNA 1990. godine de fakto postala srpska armija i da su to u svojim knjigama priznalii Veljko Kadijević i Branko Mamula dok je sam hrvatski tim u Hagu tvrdi da je JNA postala srpska vojska 1991. godine.

Kako je Biserko ustvrdila, 10 godina je trajala neka vrsta medijske pripreme u Srbiji, pogotovo od 1988. do 1991. godine, kada je srpski narod pripreman za nešto što će tek doći, kako je rekla, „tako što se ponovo najavljivao genocid, prije svega u Hrvatskoj i Bosni“. Insistirala je da je srpski narod žrtva obje Jugoslavije.

„Ta kampanja je pokazala šta se sprema“, rekla je Biserko, odgovarajući na pitanje advokata Novaka Lukića, člana srpskg tima. Ona je objasnila da takav stav bazira na deklaraciji partija poput SPO i SRS, na izjavama brojnih akademika i profesora te drugih javnih ličnosti u Srbiji. Istakla je i Memorandum SANU kao dokument koji je zaokružio cio taj pogled o krizi u Jugoslaviji.

Takođe, kao argumente za tumačenje raspoloženja u Srbiji pozivala se na intervju Dobrice Ćosića u Politici (1991) , kao i na ono što je u Ustavu 1974. godine govorio i pisao akademik Mihailo Đurić.

Predsjednica Helsinškog odbora je svoju tvrdnju da je srpsko rukovodstvo kontrolisalo većinu u Vojvodini, na Kosovu i u Crnoj Gori, objasnila time da je srpska vlast imala kontrolu nad 4 glasa  pa je zbog srpske blokade prestalo funkcionisanje savezne države.

Tokom ispitivanja govorilo se i o poznatoj rečenici koju je 1991. godine izgovorio tadašnji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić: Mislim da sam obavio svoj zadatak- Jugoslavije više nema.

Biserko je, uz opasku da je Mesić bio predsjednik Jugoslavije koji de fakto nije bio predsjednik Jugoslavije, rekla da je Mesića instalirala međunarodna zajednica, međunrodna trojka, i da nije imao nikakve ingerencije ni kontrolu, recimo nad JNA.

Ona je na pitanje Lukića ko je dao zadatak Mesiću da rasturi zemlju, Biserko je odgovorila da je rečenica koju je on izgovorio irelavantna  s obzirom na ono što se dešavalo od Titove smrti pa do 1990. godine u samoj Srbiji i pripreme koje su vođene kada nijedna druga republika nije bila angažovana u tome.

Kako je rekla,  u to vrijeme nijedna druga republika nije razmišljala o odvajanju i odlasku iz Jugoslavije.

(Politika)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se