18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Opšti izbori u BiH 12. oktobra

SARAJEVO – Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine, u četvrtak,15. maja, donijeće odluku o raspisivanju opštih izbora u BiH, potvrdio je u intervjuu za Anadoliju, Stjepan Mikić, predsjednik te državne institucije.

Izbori BiHU skladu s tim, opšti izbori u Bosni i Hercegovini biće održani u drugoj nedjelji u oktobru, odnosno 12. oktobra. Razlog pomjeranja održavanja izbora za sedam dana je Kurban-bajram.

Izbornim zakonom BiH je definisano da se izbori u Bosni i Hercegovini održavaju prve nedjelje u oktobru kada je izborna godina, ali da se, ukoliko to pada na neki od vjerskih praznika, može pomjeriti za sedam dana. Ovo je prvi put da je iskorištena ta odredba Zakona.

CIK BiH će raspisati izbore za članove Predsjedništva BiH, poslanike u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske i poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

„Sve što PS BiH u oba doma usvoji do momenta raspisivanja izbora, odnosno ispuni preduvjete za objavu u Službenom glasniku BiH, uvrstiće se u izborni proces. Središnje izborno povjerenstvo BiH je u niz navrata do sada sugerisalo da nije uputno mijenjati Izborni zakon BiH u izbornoj godini, već da se to treba uraditi ranije, ali mi smo oni koji provode zakonske odredbe i dužni smo poštivati odluke zakonodavca. Sve može čekati do 15. maja do kada je krajnji rok za izmjene zakonske regulative.

Treba se sjetiti situacije iz 2008. godine kada su pred same lokalne izbore donesena nova pravila za glasanje u Srebrenici koja su važila samo tada. Bez obzira na to što su ona usvojena pred samo raspisivanje izbora, bila su primijenjena: birači u Srebrenici u oktobru 2008. mogli su glasati za tu opštinu bez obzira na trenutno mjesto prebivališta“, naveo je Mikić.

Izborni proces bez „Sejdić – Finci“

Predsjednik CIK-a BiH očekuje da Predstavnički dom PS BiH, ali i Dom naroda PS BiH u narednom periodu što hitnije usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje će značiti tehničko poboljšanje i otkloniti brojne nejasnoće koje su se pojavljivale u proteklim izbornim ciklusima.

Ranije su poslanici Predstavničkog doma PS BiH Nermina Zaimović–Uzunović (SDP) i delegat u Domu naroda PSBiH Halid Genjac (SDA) kao ovlašteni predlagači preuzeli da dostave u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je usuglasila Interresorna radna grupa.

Iako još uvijek ima prostora da se do 15. maja izmijene zakonske odredbe kako bi te izmjene važile za opšte izbore 2014, predsjednik CIK-a BiH Stjepan Mikić „nije optimista“ u smislu provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasburu u slučaju Sejdić – Finci protiv BiH.

„Mi smo do sada u više navrata upozoravali na nužnost povođenja presude Evropskog suda, ali je to ono što mora definisati PS BiH, ne samo kroz izmjene i dopune Izbornog zakona BiH već i prethodno usvajanjem amandmana na Ustav BiH“, naglasio je Mikić.

Ni ove godine neće biti izbora u Mostaru

S obzirom na to da je već nastupila prva polovina aprila, inicijative za održavanje prijevremenih ili vanrednih izbora u BiH mogu se smatrati „ad akta“, kaže predsjednik CIK BiH.

Mikić je, pak, izrazio žaljenje što uz opšte izbore u BiH najvjerovatnije neće moći biti provedeni i izbori za Gradsko vijeće Mostara, kao ni prije dvije godine na lokalnim.

Razlog je što još uvijek nije provedena presuda Ustavnog suda BiH koji je odredbe Statuta Grada Mostara, koje se odnose na izbor vijećnika u Gradsko vijeće, proglasio neustavnim, a samim tim i odredbe u poglavlju Izbornog zakona BiH koji se odnose na taj hercegovački grad.

„Za raspisivanje izbora u Mostaru CIK-u BiH trebaju uvjeti, a to su izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i usklađivanje Statuta Grada Mostara. Mi to još uvijek nemamo“, zaključio je Mikić.

Raspisan tender za štampanje glasačkih listića

CIK BiH je već raspisao više tendera nužnih za provođenje izbornog procesa u BiH među kojima je najznačajniji i najveći onaj o štampanju glasačkog materijala (listića).

Radi se o međunarodnom tenderu koji se kao takav mora raspisati u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Oktobarski opšti izbori biće sedmi koji se provode u Bosni i Hercegovini nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma.

(Anadolija)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se