4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Opšta mobilizacija u Donjecku. Rusija počela vojne vježbe blizu granice sa Ukrajinom

Pristalice federalizacije u Donjecku su pozvale svoje istomišljenike na opštu mobilizaciju povodom vojnih akcija kijevskih vlasti u Slavjansku. Rusija je počela vojne vježbe u blizini granice sa Ukrajinom kao odgovor na operacije ukrajinskih snaga

Barikade u Donjeckoj oblasti - UkrajinaPristalice federalizacije u Donjecku su pozvale svoje istomišljenike na opštu mobilizaciju povodom vojnih akcija kijevskih vlasti u Slavjansku, rekao je šef komiteta za odnose sa medijima takozvane Donjecke narodne republike Aleksandar Hrjakov.

Jutros su kijevske vlasti „započele vojnu agresiju protiv naroda Donbasa“, kaže Hrjakov, a prenosi Glas Rusije.

Aktivista je dodao da će poziv za mobilizaciju biti upućen i stanovnicima drugih gradova Donjecke oblasti.

Rusija počela vojne vježbe blizu granice sa Ukrajinom

Rusija je počela vojne vježbe u blizini granice sa Ukrajinom kao odgovor na operacije ukrajinskih snaga protiv proruskih aktivista i vježbi NATO-a u istočnoj Evropi, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Ako ova vojna mašina ne bude zaustavljena, to će voditi povećanom broju mrtvih i ranjenih. Planirane vježbe NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, takođe, ne doprinose normalizaciji situacije u vezi sa Ukrajinom“, rekao je Šojgu, prenijela je agencija Interfaks.

On je dodao da je Rusija prisiljena da na taj način reaguje na najnoviju situaciju.

Šojgu je, takođe, rekao da grupa ukrajinskih vojnika od više od 11.000 ljudi učestvuje u vojnoj operaciji protiv civila na jugoistoku Ukrajine.

Vojnici su opremljeni automatskim naoružanjem.

U operaciji učestvuje oko 160 tenkova, više od 230 vozila i oklopnih transportera, najmanje 150 minobacača i topova, te veliki broj aviona.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se