15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Obilježen Dan oslobođenja Zvornika

Parastosom i polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima, te Časom istorije i Svečanom akademijom u Zvorniku je obilježen 9. april – Dan oslobođenja grada

Obilježavanje 22 godine od oslobođenja Zvornika - 9. april 2014. (6)

ZVORNIK – Parastosom i polaganjem vijenaca na centralnom spomen obilježju za 1.080 poginulih srpskih boraca, Časom istorije i Svečanom akademijom u Zvorniku je danas obilježen Dan oslobođenja grada – 9. april.

Ovom prilikom predsjednik Boračke organizacije Zvornik Mile Vukadinović rekao nam je da kao i u mnogim opštinama tadašnje BiH, i u Zvorniku prva žrtva bio Srbin – Rade Radović iz Karakaja.

– Za sve srpske patriote ovo je Dan oslobođenja grada, jer su paravojne muslimanske organizacije od 4. do 9. aprila 1992. godine vojnički zauzele i držale pod blokadom grad Zvornik. Srpski narod se tada okupio i 9. aprila oslobodio grad i u njemu uspostavio zakonodavni sistem Republike Srpske – rekao je Vukadinović.

On je dodao da je srpski narod nakon toga, organizovano kroz Vojsku RS i MUP nastavio borbu do konačne slobode.

– Na žalost, posljedice rata su i 566 poginulih pripadnika Zvorničke brigade i MUP-a, preko 700 ranjenih i 32 zarobljena – podsjetio je Vukadinović.

Tadašnji predsjednik Kriznog štaba Brano Grujić naglasio je da su ti aprilski dani 1992. godine bili veoma dramatični i teški, puni neizvjesnosti.

– Grad smo oslobodili od Alijinih bojovnika, zelenih beretki, mudžahedina, patriote lige i ostalih muslimanskih paravojski koji su odmah nakon što je Izetbegović proglasio opštu mobilizaciju 4. aprila zauzeli Zvornik tako što su se njihove jedinice, već ranije stacionirane na Kula gradu iznad Zvornika, spustile u grad u namjeri da nezakonito njime ovladaju. Njihov ulazak olakšao je tadašnji načelnik SUP-a Osman Mustafić koji je podijelio svo rezervno oružje koje se nalazilo u SUP-u najgorim muslimanskim kriminalcima u Zvorniku. Poučeni postupanjem muslimanskih i ustaških snaga u sličnim situacijama kroz istoriju te preplašeni najnovijim događajima, preduzeli smo mjere sa ciljem zaštite našeg naroda tako što smo digli i mobilisali teritorijalnu odbranu u srpskim selima – podsjetio je između ostalog Grujić.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović istakao je da je današnji dan prije svega prilika da još jednom odamo dužnu počast onima koji su za RS dali svoje živote.

– Istovremeno sve žrtve u proteklom ratu na svim stranama treba da nam budu vječita opomena da se takve stvari više nikada ne ponove na ovim prostorima – poručio je Stevanović.

Parastos kod centralnog spomenika služio je sveštenik Rade Tešić, dok su vijence položili predstavnici Boračke organizacije, Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, Udruženja ratnih vojnih invalida, te načelnik Opštine Zvornik Zoran Stevanović sa tadašnjim predsjednikom kriznog štaba Branom Grujićem.

U Domu omladine upriličena je i Svečana akademija na kojoj su glumci „Pozorišta mladih Zvornik“ govorili patriotske recitale i dijelove iz besjede vladike Nikolaja Velimirovića. U okviru Časa istorije profesor istorije Ivo Simić govorio je o raspadu Jugoslavije, građanskom ratu u BiH i mirovnim procesima.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se