18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Nesvakidašnji običaji: Vaskrs na Hiosu obilježen tradicionalnim „ratom raketa“ (foto/video)

ATINA – Hrišćanski svijet danas slavi uskrsnuće, odnosno vaskrsnuće Isusovo, a grad Vrontados na grčkom otoku Hios i sinoć je bio poprište jedne od najneobičnijih vaskršnjih tradicija Rouketopolemos (Rat raketa) između dvije „suparničke“ pravoslavne zajednice.

Obilježavanje Vaskrsa na grčkom ostrvu Hios (Foto: Anadolija)

Po zalasku sunca uoči Vaskrsa, omladina dvije pravoslavne crkve Angios Markos i Panaghija Ereithiani počinju „rat“ u kojem ručno izrađenim raketama i pirotehnikom gađaju zvonik „suparničke“ crkve.

Riječ je o tradiciji iz 18. i 19. vijeka, odnosno iz perioda Osmanskog carstva, a priprema za ovu bitku traje i nekoliko dana uoči samog Vaskrsa.

Obilježavanje Vaskrsa na grčkom ostrvu Hios (Foto: Anadolija)

Kompleks crkve, sve osim zvonika, zaštićen je žičanom mrežom, a cilj bitke je pogoditi zvonik protivničke crkve. Pošto se tokom bitke ispali više hiljada raketa, nemoguće je odrediti pobjednika, pa svaka od ekipa slavi pobjedu, što je već najava za bitku i naredne godine.

Vatrogasne ekipe i ekipe Civilne zaštite i sinoć su bile u punoj pripravnosti, kako bi spriječili izbijanje požara u gradu, iznad kojeg odvijao pravi „rat raketa“.

Obilježavanje Vaskrsa na grčkom ostrvu Hios (Foto: Anadolija)

Rat počinje sa zalaskom sunca, ali se prekida tokom ponoćne liturgije, nakon čega se vode i najžešće odlučujuće bitke. Saobraćaj se blokira i na snagu stupa zabrana izlaska na ulicu.

Hiljade turista i sinoć je preplavilo brdo Epos iznad grada, odakle su posmatrali nesvakidašnje prizore tradicionalne „raketne bitke“.

Obilježavanje Vaskrsa na grčkom ostrvu Hios (Foto: Anadolija)

Nebo iznad Vrontadosa do jedan sat poslije ponoći bilo je prekriveno raketama, a tokom tradicionalne bitke i sinoć je povrijeđeno nekoliko desetina učesnika i izazvano nekoliko manjih požara.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=nkI4Iqm-1Wg]

Tokom prošlogodišnjeg Vaskrsa ispaljeno je više od 120.000 raketa, a uprkos svim pritužbama mještana, mladi ni ove godine nisu mnogo marili za upozorenja da ugrožavaju sigurnost ljudi i imovine u gradu, pa su možda i oborili rekord u broju ispaljenih raketa.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=xVYnV0rS8uw]

Šef turističkog ureda na Hiosu Kostas Mundros je kazao da je tradicionalno obilježavanje Vaskrsa na Otoku postalo jedna od glavnih turističkih atrakcija uoči početka ljetne sezone. On je dodao da je i ove godine hiljade stranih turista stiglo u grad kako bi prisustvovalo festivalu raketa, a da je najviše turista stiglo iz Turske i Japana.

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=8vgcYz2nK8Q]

(Anadolija)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se