15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Ne čuju vapaj za matematičarima

BANJALUKA – Mladi u RS slabo su zainteresovani da postanu matematičari ili fizičari, iako za tim zanimanjima vapi tržište, a Vlada još od 2008. omogućava niz olakšica i pomoći za deficitarne studije, piše današnji Glas Srpske.

Studenti brucoši upis fakultet

– Činjenica je da do posla lakše dolaze profesori matematike i fizike i oni koji završe inženjerstvo, elektrotehniku ili geodeziju, zbog čega Ministarstvo prosvjete i kulture finansira studente koji se odluče za deficitarne studije. Iznos mjesečne pomoći je stotinu maraka, s tim da ti studenti ne plaćaju školarinu – istakli su u resornom Ministarstvu, koje je ove godine održalo niz stručnih rasprava o upisnoj politici. Na osnovu broja upisanih studenata u 2013/14. godini, u Ministarstvu su istakli, da su deficitarna zanimanja matematika i fizika.

– U ovoj godini planirali smo 432.000 maraka za studente deficitarnih zanimanja – naglasili su u Ministarstvu i dodali da su lani finansijski pomogli 357 studenta.

I u Zavodu za zapošljavanje RS rekli su da do posla najbrže stižu oni koji pripadaju deficitarnim zanimanjima, među kojima su profesori matematike i fizike.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se