23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nastava kroz praksu zvorničkih gimnazijalaca

Zvornički gimnazijalci posjetili Republički zavod za geološka istraživanja

Zvornički gimnazijalci u posjeti Republičkom zavodu za geološka istraživanjaZVORNIK – Učenici trećeg razreda Gimnazije, u okviru Srednješkolskog centra „Petar Kočić, posjetili su Republički zavod za geološka istraživanja, jedinu ustanovu od republičkog značaja u Zvorniku.

Bogatu zbirku stijena i minerala kao i geoloških karata, učenicima je pokazala Evica Divković-Golić, diplomirani inženjer geologije, usmjerenje mineralnih sirovina.

– Uspostavljena je saradnja našeg Zavoda i Srednješkolskog centra u okviru koje su nas posjetili dva odjeljenja trećeg razreda Gimnazije. Govorila sam im o geologiji, o procesima koji su se u zemlji odvijali ranije ali i danas. Geologija ima dosta usmjerenja. U našem Zavodu ima inženjera regionalne geologije, hidrogeologa, inženjerskih geologa, geotehničari i ležištaci. Učenici su vidjeli bogatu zbirku stijena i minerala sa prostora Republike Srpske. Skupili smo sve stijene i minerale svih ruda koje se eksploatišu iz različitih geoloških perioda. Govorila sam im i o klizištima jer mi radimo i katastar klizišta, koja su veoma prisutna, naročito na području Zvornika, ali i svugdje po Republici Srpskoj, rekla nam je inženjenjer Divković-Golić.

Nataša Mitrović, profesor geografije, nam je rekla da su učenici u okviru fizičke geografije u prvoj godini učili o geologiji, o nastanak zemlje, o rudnom bogatstvu, o tipovima stijena i minerala.

-Sada su učenici praktično vidjeli te vrste stijena i minerala. Pošto u trećoj godini uče o Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i regiji, ovo je bio čas praktične nastave, gdje su učenici upoznati sa geologijom, relativno novom naukom, koja je srodna sa geografijom. Vidjeli su i bogatu zbirku geoloških karata. Ova posjeta bi im mogla pomoći u donošenju odluke da studiraju Rudarsko geološki fakultet sa dosta smjerova, rekla nam je profesorica Mitrović.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se