23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Lijekovi jeftiniji i do 15 maraka

BANJALUKA – Dogovor Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS i farmaceutskih kuća o snižavanju cijene lijekova obradovaće pacijente, jer će u konačnici znatno manje plaćati participaciju, koja je u nekim slučajevima „srezana“ i do 15 maraka, što je slučaj sa tabletama za regulisanje masnoće u krvi genetičkog naziva atorvastatin.

ApotekaZa taj lijek, koji je na listi B, participacija je sve do prošle srijede iznosila 43,85 maraka, a ona je dan kasnije „srezana“ i plaća se 28,98 KM.

Zahvaljujući ovim pregovorima pacijenti koji nisu oslobođeni participacije jeftinije plaćaju oko 300 lijekova komercijalnih naziva, odnosno oko 37 generičkih medikamenata, a koji se nalaze na listi lijekova koji se izdaju na recept Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

U prosjeku, lijekovi su jeftiniji za oko 14,5 odsto, a riječ je o medikamentima sa liste A (gdje pacijenti, ako nisu oslobođeni, participaciju plaćaju 10 odsto), te liste B (gdje participacija iznosi 50 odsto od cijene lijeka). Dakle, Fond je uspio da snizi cijene tih lijekova, a samim tim niža je i participacija.

U apotekama će se, kako saznajemo, participacija manje plaćati za lijekove za povišen krvi pritisak, srčana oboljenja, dijabetes tipa 2, osteoporozu, depresiju, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, povišen očni pritisak i druga oboljenja.

Na primjer, za esomeprazol (kapsule za želudac) participacija je doskoro koštala 14,28 KM, a „srezana“ je na 9,94 KM.

Pacijenti su za tablete rozuvastatin (za regulisanje masnoće u krvi) od 40 miligrama participaciju plaćali 31,8 KM, a ona sada iznosi 25,95 KM.

Znatno je manja participacija i za kvinapril (za povišen krvi pritisak) od 10 i 20 miligrama. Recimo, za kvinapril od 20 miligrama participacija je sada četiri marke, a prije usvajanja novog cjenovnika iznosila je 7,23 KM.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se