14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Kineska banka želi da finansira autoput u RS

BANJALUKA – Kineska izvozno-uvozna EKSIM banka izrazila je spremnost da finansira izgradnju autoputa Banjaluka – Mliništa, a kompanija „Sinohydro“, koja je ranije dostavila idejno rješenje za ovaj projekat u toku ovog mjeseca dostaviće i finansijsku konstrukciju za prvu fazu izgradnje ovog autoputa.

Autoput Doboj Prnjavor„Zbog složenosti cijelog projekta, odlučeno je da bude podijeljen u dvije faze. Prva faza vrijedna oko 600 miliona evra, a u vezi sa kojom su u toku pregovori, podrazumijeva autoput u dužini od 60 kilometara od Banjaluke, odnosno Glamočana do Mrkonjić Grada, odnosno spajanje sa putom AVNOJ-a“, rekao je Dušan Topić, direktor JP „Autoputevi RS“.

On ističe da je kineska kompanija „Sinohydro“ već ranije dostavila jednu vrstu idejnog rješenja, koje je dovoljno detaljno da može biti određena i cijena izgradnje.

„Kada dostave ponudu u cijeni sa premjerima i jediničnim cijenama kilometra, ulazimo u pregovore sa bankom o kreditu po veoma povoljnim uslovima“, istakao je Topić.

Uslovi kredita EKSIM banke za projekte u jugoistočnoj Evropi su maksimalno dva odsto kamate i rok otplate 20 godina plus grejs period od tri do pet godina.

Jedini uslov za finansiranje projekata od ove banke jeste da glavni izvođač na projektu bude kineska kompanija koja može da angažuje podizvođače i da se projekat kreditnim sredstvima banke finansira maksimalno do 85 odsto od vrijednosti projekta.

„Što se tiče podizvođača, prijedlogom ugovora početni procenat je da to bude do 40 odsto, međutim, kada smo sa Kinezima razgovarali oko autoputa Banjaluka – Doboj oni su prihvatili da do 70 odsto posla odnosno vrijednosti ugovora rade domaći podizvođači“, istakao je Topić.

Trasa dionice budućeg autoputa trebalo bi da ide od mjesta Glamočani, kod Banjaluke, preko Kola i platoa Manjače, te dalje zapadno od Mrkonjić Grada do mjesta Baraći prema granici sa FBiH. Dalje od granice sa FBiH ovaj autoput trebao bi bude spojen sa Splitom.

Ukupna dužina ovog autoputa od Banjaluke do Splita je oko 190 kilometara i to kroz RS 93 kilometra, kroz FBiH oko 70 kilometara, a kroz Hrvatsku od 20 do 30 kilometara zavisno gdje će se spajati sa postojećim autoputom u Hrvatskoj.

Autoput Banjaluka – Mliništa – Split kineska kompanija od početka posmatra kao jedinstven projekat i iz tih razloga FBiH je već počela s izradom projekte dokumentacije zajedno sa Splitom.

„FBiH intenzivno radi na tome i uskoro će biti prezentacija tog projekta u Splitu, jer Hrvatska je treći subjekt koji će učestvovati u njemu, ali kod njih je dosta lakše, jer put prelazi samo od granice do autoputa u dužini od 20 do 30 kilometara“, kazao je Topić.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da, prema procjenama, kompletan projekat autoputa Banjaluka – Mliništa košta oko 1,4 milijarde evra i da je taj put pored autoputa Banjaluka – Doboj jedan od prioritetnih pravaca.

„Prije nekoliko godina bila je samoinicijativna ponuda za dodjelu koncesije od strane hrvatske kompanije, ali nisu dostavljene finansijske ponude i ti pregovori su prestali. Kinezi, koji već dostavljaju određenu dokumentaciju, veoma su zainteresovani za ovaj složen projekat koji bi bio rađen u dvije faze“, kaže Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se