18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Keri: Ako Rusija nastavi s vojnim operacijama, biće to skupa greška

VAŠINGTON – Američki državni sekretar Džon Keri upozorio je u četvrtak Rusiju da joj ističe vrijeme za ispunjavanje obaveza iz Zajedničke ženevske izjave o deeskalaciji krize u Ukrajini, te zaprijetio dodatnim sankcijama koje će SAD uvesti ako Moskva hitno ne promijeni smjer svoje politike prema Ukrajini.

Džon KeriU neuobičajeno oštroj izjavi Keri je optužio Rusiju da „nije povukla nijedan korak u pravom smjeru“, kako bi ispunila uslove iz sporazuma koji je prošlog četvrtka u Ženevi postignut između Sjedinjenih Država, EU-a, Rusije i Ukrajine o mjerama koje trebaju dovesti do popuštanja napetosti.

-Prozor za promjenu smjera se zatvara – rekao je Keri novinarima u pres-sobi u State Departmentu istakavši da, ako ruski predsjednik Vladimir Putin hitno ne poduzme korake ka deeskalaciji krize, SAD neće imati izbora nego uvesti nove sankcije.

Američki državni sekretar optužio je ruske vlasti da se služe propagandom kako bi prikrile ciljeve svojih akcija u istočnoj Ukrajini – destabilizaciju te regije i potkopavanje ukrajinskih izbora koji bi se trebali održati idućeg mjeseca.

-U istočnoj Ukrajini odvija se pažljivo planirana i organizovana vojna operacija. Ako Rusija nastavi u tom smjeru, biće to ne samo ozbiljna, nego i skupa greška – poručio je Keri. Putin i Rusija suočavaju se sa izborom – ako izaberu put popuštanja napetosti svi će to pozdraviti, no ako to ne učine svijet će se pobrinuti da ruski gubici samo rastu, rekao je Keri.

Oštra izjava američkog državnog sekretara uslijedila je ubrzo nakon što je Ministarstvo obrane SAD-a kritikovalo početak ruske vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti.

Američko ministarstvo obrane oštro je kritikovalo objavu Rusije od četvrtka da počinje vojne vježbe u blizini granice s Ukrajinom i pozvalo Moskvu da poduzme mjere za smanjenje, a ne povećanje napetosti. Moskva je rekla kako su vježbe odgovor na ukrajinske operacije protiv proruskih separatista i NATO-ove vježbe u istočnoj Evropi.

-Ruska objava dodatnih vježbi na ukrajinskoj granici upravo je suprotno od onoga na što smo pozivali Ruse da učine, a to je da smanje napetosti – rekao je novinarima portparol Pentagona pukovnik Stiv Voren.

„Tako ih opet pozivamo da djeluju odgovorno, da smanje napetosti i pomognu svim stranama da krizu privedu miroljubivom rješenju“, rekao je.

Kremlj je nagomilao snage na ukrajinskoj granici koje NATO-ovi dužnosnici procjenjuju na 40.000 vojnika. Kremlj tvrdi kako Rusija ima pravo zaštiti one koji govore ruski ako dođu u opasnost, što je razlog koji je dao za aneksiju ukrajinskog poluotoka Krima prošloga mjeseca.

Ministar obrane Sergej Šojgu rekao je, prema novinskoj agenciji Interfaks, da počinjući u četvrtak taktičke grupe oružanih snaga južnog i zapadnog vojnog okruga započinju vježbe u područjima Rusije koji graniče s Ukrajinom.

-Osim toga vazdušne snage će preduzimati letove da bi uvježbavale manevrisanje duž državnih granica – rekao je Šojgu. Voren je rekao kako su Sjedinjene Države opazile neke pokrete ruskih snaga koji bi se mogli povezati s tim vojnim vježbama, uključujući premještanje vozila i osoblja. „Vidjeli smo neke pokrete povezane s ovom objavom“, rekao je Voren.

Ruska objava dolazi dan nakon što je oko 150 američkih vojnika pristiglo u Poljsku radi vježbi, što je dio napora Vašingtona da umiri istočnoevropske saveznike zabrinute zbog ruskog gomilanja snaga. Još 450 američkih vojnika dolazi u tri baltičke zemlje u ponedjeljak.

Ukrajina je zatražila od Moskve da u okviru sigurnosnih aranžmana Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju objasni i da pojedinosti svojih vojnih vježbi u blizini njezine granice u roku od 48 sati, prenosi Hina.

(FENA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se