18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Kancerogene štrudle sa smokvama i na tržištu BiH

SARAJEVO – Konzumiranje štrudle sa smokvama proizvođača „Žitoprerada DM“ iz Novog Bečeja može predstavljati potencijalni rizik po zdravlje potrošača, zbog čega je uvoznik za BiH pokrenuo mjere povlačenja ovog proizvoda sa tržišta, rečeno je Srni u Agenciji za bezbjednost hrane BiH.

Štrudla sa smokvamaU Agenciji pojašnjavaju da je laboratorijskim analizama u Sloveniji utvrđeno da ova štrudla sadrži povišen nivo „ohratoksina A“ u odnosu na propisani limit.

Agencija je od uvoznika proizvoda, „Lukas TP Nakić“ iz Širokog Brijega, zatražila hitnu informaciju o preduzetim mjerama koje su u njegovoj nadležnosti, nakon čega je obaviještena da je uvoznik pokrenuo mjere povlačenja ovog proizvoda sa tržišta.

S obzirom na to da od Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje, niti od nadležnih inspekcijskih organa u BiH nije obaviještena o distribuciji ovog proizvoda u BiH, Agencija je 7. aprila uputila zahtjev Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije za dostavljanje podataka o eventualnoj distribuciji tog proizvoda, te je o svemu upoznala nadležne inspekcijske organe entiteta i Brčko distrikta.

Agencija je danas primila povratnu informaciju od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije o uvozniku ovog proizvoda u BiH, broju pošiljki proizvoda koje su isporučene u BiH, roku upotrebe, pakovanju i količini proizvoda.

Informacija je odmah upućena na dalje postupanje Upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, Inspektoratu Brčko distrikta i Upravi za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona, kao nadležnom inspekcijskom organu za uvoznika proizvoda.

U Agenciji ističu da će i dalje, u saradnji sa nadležnim inspekcijskim organima u BiH i subjektima u poslovanju sa hranom, preduzimati sve neophodne mjere iz svoje nadležnosti radi zaštite zdravlja i interesa potrošača.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se