5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Jeste li znali koliko je posni prebranac dobar za zdravlje?

Vrijeme je Vaskršnjeg posta i na mnogim trpezama neizbježan su gost poslastice od pasulja. Bilo da ga više volite kuvanog, na salatu, kao prebranac ili tavče, trebalo bi da znate da je on fantastičan za vašu krvnu sliku

Prebranac pasuljVjerovali ili ne, dobri stari pasulj u posnoj varijanti snižava loš holesterol! Svakodnevna konzumacija kuvanog pasulja povezana je s nižom koncentracijom takozvanog lošeg (LDL) holesterola u krvi.

Kanadski naučnici iz Sent Majkls bolnice u Torontu su, na osnovu praćenja 1.037 ispitanika, izračunali da je svakodnevnu konzumaciju kuvanog pasulja ili drugih mahunarki moguće povezati s pet odsto manjom koncentracijom LDL holesterola u krvi. Učesnici istraživanja su se te ishrane pridržavali u prosečnom trajanju od šest sedmica.

Stručni časopis Canadian Medical Association Journal dodaje da je većina ispitanika bila srednje životne starosti, a mahunarke su u pogledu kontrole lošeg holesterola bile nešto efikasnije kod muškaraca.

Istraživači objašnjavaju da veći udio pasulja i drugih mahunarki u ishrani rezultira smanjenjem konzumacije namirnica s većom količinom masti ili većim glikemijskim indeksom. Uz to, mahunarke su dobar izvor vlakana, proteina biljnog porekla, vitamina i minerala.

(Telegraf.rs/Tanjug)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se