15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Jeste li optimista ili pesimista? Šta god da je odgovor, niste vi krivi!

Naučnici su pronašli jedan marker u mozgu koji određuje da li će našim mozgom kolati više pozitivnih ili više negativnih misli

Optimizam pesimizamSposobnost da osoba bude pozitivna ili negativna, odnosno da li ima optimistički ili pesimistički pogled na svijet, zavisi od nervnih sklopova u mozgu.

Džejson Mozer, vodeći istraživač i asistent profesora psihologije, kaže da je prvi put pronađen marker u mozgu koji jasno razdvaja negativne misli od pozitivnih.

U istraživanju je učestvovala 71 žena, jer je poznato da pripadnice nježnijeg pola dva puta više od muškaraca oboljevaju od anksioznosti. Svakoj od ispitanica prikazivane fotografije i grafički prikazi. Od njih je, zatim, traženo da sve gledaju u pozitivnom kontekstu dok im se snima moždana aktivnost.

Učesnice su ispitivane prije istraživanja da bi se utvrdilo koja od njih teži pozitivnim, a koja negativnim mislima. Istraživanje je pokazalo da je mozak učesnica s pozitivnim mislima bio manje aktivan od učesnica koje su tokom eksperimenta bile zabrinute.

– To nam govori da je nekim ljudima zaista teško da neku situaciju stave u pozitivan kontekst, a takav napor kod njih dovodi do pojačanja negativnih emocija – rekao je Mozer.

(Telegraf.rs/Tanjug)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se