15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Jedna šoljica kafe dnevno izaziva kofeinsku zavisnost

VAŠINGTON – Istraživanje je pokazalo da većina ljudi koji redovno konzumiraju 100 miligrama kofeina dnevno osjete apstinencijsku krizu kada naglo prestanu da ga konzumiraju.

Instant kafaNaime, radi se o tri limenke soka ili jedne do dvije šoljice kafe dnevno.

„Čak i ako postanete zavisni od kofeina, konzumiranje nekoliko stotina miligrama dnevno nije razlog za brigu, jer se za većinu odraslih umjereno konzumiranje smatra između 300 i 400 miligrama dnevno“, piše u knjizi „Kofeinisani“ (Caffeinated) autor Marej Karpenter.

Ona navodi da su najčešći problemi povezani s kofeinom nesanica i pojačana napetost, ali ističe da je efekat kofeina na san vrlo individualan.

Karpenter, takođe, navodi da kofein snažno djeluje na povećanje psihičke oštrine i fokus, ali upozorava da ti pozitivni efekti obično jenjavaju poslije dugog perioda korišćenja kofeina.

Pišući o sastavu kofeina, Karpenter navodi da je isti, bez obzira da li  je njegovo porjeklo iz neke biljke ili je nastao u laboratoriji.

„Sintetički je jeftiniji i češće se koristi, ali ako su oba čista, imaće iste efekte. Nema ničeg lošeg u prirodnom kofeinu, ali od njega nećete imati više zdravstvenih koristi“, zaključuje Karpenter.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se