18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

I policajci spasavaju živote povrijeđenih

BANJALUKA – Programom bezbjednosti saobraćaja na putevima RS od 2014. do 2018. godine, koji je usvojila Vlada RS, predviđeno je da u tih pet godina bude organizovana obuka iz prve pomoći za saobraćajne policajce.

Nova policijska vozila (5)U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS, na čijem je sajtu ovaj program objavljen, pojašnjavaju da je takav projekat realizovan i ranije, ali da vrijeme čini svoje i da se zaborave vještine koje povrijeđenim putnicima mogu spasiti život.

„To će biti nastavak aktivnosti. Jedan takav projekat je ranije realizovala banjalučka Služba hitne pomoći, ali mislim da nisu bili obuhvaćeni svi policajci. Čuo sam da su neki policajci već spasili život nekome u Gradišci zato što su na vrijeme preduzeli mjere, nakon što su prošli tu obuku. Ova obuka je veoma korisna“, ocjenjuje Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

On dodaje da se vremenom mijenjaju policajci, odnosno da jedni dolaze, a drugi odlaze, tako da je neophodno da se ovakva obuka kontinuirano sprovodi.

„U programu piše da će obuku proći i vozači profesionalci jer su i oni najčešće na putu. Zahvaljući tome, oni će možda nekome spasiti život. Oni jesu prošli tu obuku i ranije, ali vrijeme čini svoje – nakon nekoliko godina zaboravi se. Na tom planu moramo mnogo više raditi“, naglašava Radović, dodajući da policajci često prvi dođu na lokaciju gdje se saobraćajna nezgoda dogodi, prije ljekara.

Očekivano, i ljekari pozdravljaju ovu zamisao. Miodrag Femić, predsjednik Međunarodne asocijacije doktora medicine za jugoističnu Evropu, ocjenjuje da je od velikog značaja da policajci budu obučeni u pružanju prve pomoći.

„Mislim da bi to bilo od velike pomoći nama kada stižemo na mjesto udesa. Olakšali bi nama, ali i pomogli unesrećenima na licu mjesta. Prva reakcija, kada neko bude povrijeđen, je najbitnija. Da budemo iskreni, ukoliko je policajac profesionalno edukovan, u datom trenutku može spasti život čovjeku koji krvari. Dakle, izuzetno bi bilo da oni budu profesionalno obučeni“, naglašava Femić.

U Programu bezbjednosti saobraćaja na putevima RS od 2014. do 2018. godine nedvosmisleno se ukazuje da je ovakva zamisao višestruko korisna.

„Povećanje sposobnosti onih koji reaguju prvi – saobraćajna policija ili lokalni dobrovoljci – može znatno smanjiti vrijeme potrebno da se osobi povrijeđenoj u saobraćaju pruži prva pomoć“, stoji u tom programu.

U dokumentu se napominje i da je vrlo bitna inicijativa da se održava zajednička obuka za hitnu pomoć, policiju i ekipe za spasavanje, da bi se smanjilo vrijeme potrebno za izvlačenje povrijeđenih osoba.

„Svakih 10 minuta zakašnjenja u izvlačenju teško povrijeđene osobe iz slupanog vozila smanjuje šanse te osobe da preživi za 10 odsto. U tim slučajevima može se desiti da ljudi izgube život jer nisu dobili adekvatnu prvu pomoć na mjestu nezgode, zbog neodgovarajućeg izvlačenja iz oštećenog vozila, sporog prevoza u bolnicu ili drugu zdravstvenu ustanovu“, navedeno je u Programu bezbjednosti saobraćaja na putevima RS od 2014. do 2018. godine.

Iz MUP-a RS su nam, takođe, potvrdili da su policajci i ranije prošli ovu obuku, te su ocijenili da se ona pokazala kao jako korisna.

Prema podacima MUP-a, 8.588 saobraćajnih nezgoda dogodilo se lani na putevima u RS, što je za 147 više nego godinu ranije. Epilog je stravičan – prošle godine u saobraćaju u RS poginule su 153 osoba, 602 su teže, a 2.334 lakše povrijeđene.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se