5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Holanđani shvatili da Milutin Graić nije monstrum

Mediji u Holandiji su me razapeli na krst proglasivši me za monstruma, okorjelog ubicu i zločinca, zbog čega je najviše propatila moja porodica. Ali već mi od juče zvone telefoni, žele novinari da se sretnemo i ispričam pravu istinu, svjesni koliko su pogriješili. Uvjeren sam da će i hrvatsko pravosuđe shvatiti da me nevinog proganja već 15-ak godina. Ne plašim se jer znam da će pravda sigurno pobijediti, kaže 42-godišnji Milutin Graić, izbjeglica iz Benkovca.

Milutin GraićOn je krajem prošlog mjeseca uhapšen u Rosendalu kod Roterdama, u spektakularnoj akciji specijalnog tima holandske policije, pišu Vesti.

Mediji su odmah objavili da je u pitanju opasni ratni zločinac koji se sve ove godine uspješno skrivao u Holandiji. Tek nekoliko dana kasnije isplivalo je u javnost da je Graić u Holandiji od 1997, te da ima uredno državljanstvo i pasoš ove zemlje. Da apsurd bude još veći, njemu se na ime ratnog zločina stavlja na teret krađa jednog traktora.

„Svi su u zatvoru bili korektni, ali je sve ipak bilo previše stresno za mene“, kaže Graić u telefonskom razgovoru za Vesti.

Tek je u policijskoj stanici shvatio zbog čega je uhapšen. Već sljedećeg dana je prebačen u ekstradicioni pritvor u Amsterdamu.

„Imali su tu crvenu Interpolovu potjernicu i ništa ih više nije zanimalo. Sudija je odbio zahtjev mog advokata da me puste na slobodu uz objašnjenje da bih mogao da pobjegnem u Srbiju ili BiH. Na svu sreću, prilikom drugog pokušaja, moj advokat je uspio i odluku o ekstradiciji ipak čekam sa kćerkama i suprugom“, priča Graić.

Kaže da ga hrvatska Interpolova potjernica nije puno iznenadila jer je odranije znao da se nalazi na listi osumnjičenih Srba.

„Mada nemam baš nikakve veze ni sa jednom tačkom iz optužnice, za svaki slučaj sam prije pet godina u Hrvatskoj angažovao advokata. On je prvo pokušao da se moj predmet izdvoji, jer ta optužnica obuhvata desetak Srba, a kada je odbijen, žalio se Vrhovnom sudu. Evo, već dvije godine nema nikakvog odgovora“, kaže Graić i dodaje: „Neko od svjedoka je naveo da je u svemu učestvovao i neki Graić, ali nas u Benkovcu ima jako puno. I moj otac je bio na listi. Zbog toga je jadničak i umro. Ja se ne plašim. Pravda će pobijediti“, ističe Milutin.

Posljednja generacija u JNA

Milutin Graić je posljednja generacija regruta JNA. Rat ga je zatekao u kasarni u Đakovu, gdje je na kraju i zarobljen.

„Prva dva dana sam bio zarobljen u đakovačkoj katedrali, a zatim su me, bukvalno na riječ, uzeli bračni par Hrvat i Srpkinja. Taj čovjek me je zatim prebacio u BiH, gdje je još bilo mirno. Nemam riječi kako da mu se zahvalim“, priča Graić.

(Vesti)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se