15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Eskalacija sukoba u Ukrajini: Više mrtvih, zauzete gradske administracije

DONJECK – Demonstranti, koji podržavaju federalizaciju Ukrajine, saopštili su da su jedan njihov aktivista i dvojica pripadnika stranke Desni sektor poginuli u sukobima u Slavjansku, javlja ruska novinska agencija „RIA Novosti“.

Proruski demonstraniti u Ukrajini (1)Prema riječima aktiviste iz redova demonstranata Nikolaja Solnceva, ukupno su tri osobe poginule – jedan aktivista i dva člana Desnog sektora.

On je istakao da su dvojica profederalnih demonstranata ranjena i da se aktivisti iz susjednog Donjecka pripremaju da povrijeđene iz Slavjanska prebace u lokalne bolnice.

Nešto ranije je javljeno da je 150 naoružanih pripadnika Desnog sektora stiglo u Slavjansk da bi učestvovali operaciji protiv profederalnih demonstranata.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov nešto ranije izjavio je da je pripadnik ukrajinske Službe bezbjednosti ubijen, a da su petorica ranjena tokom „antiterorističke operacije protiv proruskih militanata“ u Slavjansku.

Arsen Avakov, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova naveo je da je poginuo jedan a ranjeno nekoliko pripadnika ukrajinskih snaga i da se još ne može precizirati broj poginulih i ranjenih na strani demonstranata.

„Separatisti su počeli da se štite koristeći ljudski štit“, napisao je Avakov na svojoj Fejsbuk stranici, navodi AFP.

Ukrajinske snage bezbjednosti pokrenule su danas akciju protiv proruskih grupa koje su u Slavjansku, zauzele zgradu policije i Državne bezbjednosti, a ministar Avakov upozorio je stanovnike tog grada da ne izlaze na ulice zbog rizika od izbijanja sukoba.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsenij Avakov jutros je objavio početak antiterorističke operacije u Slavjansku sa učešćem pripadnika antiteroristickih jedinica Ukrajine. Akcija u Slavjansku je protiv proruskih grupa. U Kramatorsku proruske snage u zgradi policije.

Demonstrnati su danas preuzeli kontrolu nad zgradom u kojoj je kancelarija gradonačelnika Mariupola, na istoku Ukrajine na Azovskom moru, javili su lokalni mediji.

Novinar lista „Prijazovski radnik“ rekao je da su demonstranti upali u zgradu, nakon mitinga na kojem je 1.000 ljudi zahtijevalo stvaranje odvojene republike na istoku Ukrajine.

Demonstranti su skinuli rusku zastavu i postavili barikade ispred zgrade gradske administracije, a policija nije reagovala.

Militanti iz ukrajinske stranke Desni sektor stigli su u Slavjansk da bi učestvovali u operaciji protiv demonstranata, koji su okupirali nekoliko zgrada lokalne administracije.

Demonstranti zahtijevaju da Ukrajina postane federalna država sa više autonomije za regione.

U telefonskom razgovoru sa ruskom novinskom agencijom „RIA Novosti“ koordinator pokreta „Desni sektor – Ukrajina“ Vladimir Karasjov, koji je se trenutno nalazi u Luganjsku, potvrdio je da su u Slavjansku osobe u crnim uniformama.

Proruski demonstraniti u Ukrajini„Iz Slavjanska sam dobio informaciju da je 150 osoba u crnim uniformama, kao što je imaju pripadnici `Desnog sektora`, na lokalnom aerodromu“, rekao je Karasjov.

Nešto ranije lider Desnog sektora Dmitrij Jaroš pozvao je pristalice na opštu mobilizaciju radi odbrane ukrajinskog suvereniteta.

On je od bezbjednosnih snaga zatražio da se ne miješaju, već da pomognu nacionalistima u povratku „pravnog poretka“.

Protesti u Hrakovu

Nekoliko hiljada ljudi, koji podržavaju federalizaciju Ukrajine, okupilo se danas u centralnom dijelu Harkova, javlja ruska novinska agencija „RIA Novosti“.

Demonstranti su se okupilo nedaleko od spomenika Lenjinu, gdje je postavljena bina.

Više hiljada ljudi, mašući ruskim, bjeloruskim i sovjetskim zastavama učestvuje na mitingu.

Od početka marta slični mitinzi organizovani su u Harkovu, Donjecku i Luhanjsku, nakon što su nove ukrajinske vlasti pokušale da zabrane jezik ruske manjine širom istočnog dijela te zemlje.

Demonstranti zahtijevaju da Ukrajina postane država sa federalnim uređenjem.

Rasmusen upozorava Rusiju

Generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen izrazio je zabrinutost zbog pojave proruskih napadača na istoku Ukrajine i upozorio je da bi dalje vojno miješanje Rusije produbilo međunarodnu izolaciju Moskve.

Ukrajinske vlasti poslale su bezbjednosne snage u Slavjansk, na istoku Ukrajine, gdje su demonstranti preuzeli kontrolu nad zgradama lokalne administracije.

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov nešto ranije izjavio je da je pripadnik ukrajinske Službe bezbjednosti ubijen, a da su petorica ranjena tokom „antiterorističke operacije protiv proruskih militanata“ u Slavjansku.

„Veoma sam zabrinut zbog dalje eskalacije tenzija na istoku Ukrajine. To je organizovana kampanja nasilja proruskih separatista, s ciljem destabilizacije Ukrajine“, naglasio je Rasmusen.

On je pozvao Rusiju da „smiri“ krizu i da povuče veliki broj svojih vojnika u blizini ukrajinske granice.

(Agencije)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se