23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Episkop Atanasije: Srbi u eparhiji siromašni, neki bez struje i vode

BIHAĆ – Episkop bihaćko-petrovački Atanasije poručio je da je Vaskrs izvor nade i radosti, ali da su pravoslavni vjernici u ovoj eparhiji siromašni, neki bez struje i vode, i apelovao da oni koji imaju, podijele svoja dobra sa drugima.

Episkop Atanasije Rakita

Episkop Atanasije rekao je da se malo Srba vratilo na svoja ognjišta u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i da ih siromaštvo „pritišće“.

„Kako i ne bi? Čovjek nema čime da ishrani svoju porodicu, da je obraduje na praznik, da realizuje svoju ljubav prema bližnjima, komšijama, prijateljima… Da bi se ljubav ostvarila zaista je potrebno imati i sredstva za to“, izjavio je episkop Atanasije za portal „Kliks“.

On je istakao da na ove velike praznike Srpska pravoslavna crkva apeluje da oni koji imaju podijele svoja dobra sa drugima, kao što je Hristos dao svoj život za ljude kako bi živjeli u boljim uslovima.

„Dao nam je primjer dobrote i ljubavi. Potrebno je da ispunjavamo ono što nam je Gospod dao u amanet. Da ne budemo samo nezainteresovani posmatrači, nego da se potpuno uključimo u život drugih, kao što se gospod Hristos potpuno uključio, pa sa nama podijelio i našu smrt“, naglasio je episkop Atanasije.

On je istakao da bi u BiH ljudi trebalo da se najviše trude na vraćanju povjerenja jednih prema drugima.

„Nisu stvoreni dovoljno dobri uslovi za one koji su morali da napuste prostor. Da bi se vratili potrebno je stvoriti bolje uslove za to“, naglasio je vladika Atanasije, koji je istakao i pozitivne primjere ljudskog ponašanja, kao što je onaj u selu Osredak, između Velike Kladuše i Bihaća, gdje su Srbi živjeli do početka sukoba i gdje je pravoslavni hram zaštitio jedan pošten musliman.

On je poručio vjernicima povodom Vaskrsa da pažljivo gledaju u ličnost Hrista i da budu svjesni zla koje je napalo njega, a koje je on pobijedio, i da je moguće i za ljude živjeti pobjedničkim, a ne gubitničkim životom.

„Naročito da budu ubijeđeni da u ličnom životu svakoga od nas i u životu naroda sve se može popraviti. Možemo popraviti stanje u samome sebi, međuljudske odnose i sve materijalne uslove svog života. Naravno podvigom, trudom, radom, a taj trud može da bude uspjeh, jer to ubjeđenje dobivamo iz Hristovog Vaskrsa, njegovog uspjeha“, istakao je vladika Atanasije, uz tradicionalni pozdrav „Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse!“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se