13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Džefri Saks: Nezavisnost Kosova i Krima…ironija je jasna

Mir u svijetu i međunarodno pravo ne mogu počivati na „namirivanju interesa“ velikih sila jer je ravnoteža moći nemoguća i uvijek će voditi sukobima, rekao je američki profesor ekonomije Džefri Saks povodom ukrajinske krize.

Džefri Saks„To se posebno može vidjeti u današnjim prilikama, kada se zemlje bore za naftu i druge prirodne izvore od životne važnosti“, upozorio je Saks, profesor na Univerzitetu Kolumbija i specijalni savjetnik generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, prenosi Blic.

U analizi objavljenoj u španskom dnevniku „Pais“ Saks je ocijenio da je rusko prisajedinjenje Krima neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava.

Saks smatra da je poštovanje sistema UN i odluka Savjeta bezbjednosti jedini način za očuvanje mira u svijetu i za sprečavanje teških poremećaja u svjetskoj ekonomiji.

Saks je naveo da se „SAD, Evropska unija, Rusija i NATO pozivaju na međunarodno pravo kada im to odgovara, a oglušuju se o njega kad im smeta“ i podsjetio na napad NATO na Srbiju i na intervencije SAD u Iraku i Avganistanu čije su „posljedice poražavajuće“.

Američki ekonomista je ukazao na to da je intervencija Rusije u Ukrajini u „kontekstu kršenja međunarodnog prava više puta ponovljena od strane SAD, EU i NATO poslednjih godina“.

„NATO je 1999. godine, pod vođstvom SAD, bombardovao Srbiju kršeći međunarodno pravo i uprkos protivljenju Rusije, saveznika Srbije“, podsjetio je američki profesor.

„Potonje proglašenje nezavisnosti Kosova od Srbije što su priznali SAD i većina članica Evropske unije, uspostavilo je presedan koji Rusija koristi da opravda akcije na Krimu… a ironija je jasna“, smatra Saks.

Taj savjetnik generalnog sekretara UN naveo je da je i intervencijom NATO u Libiji prekršen svjetski pravni poredak i kaže da je odluku Savjeta bezbjednosti da se zaštiti libijsko stanovništvo, NATO „iskoristio samo kao izgovor da bi bombardovao Gadafijev režim i srušio ga s vlasti“.

„Kako je Rusija u više navrata upozorila, akcije SAD u Siriji su takođe bile suprotne pravu“, dodao je Saks.

Kada je predsjednik Sirije Bašar Asad upotrebio silu protiv demonstranata, SAD su podržale vojnu pobunu protiv njega, „a SAD, Saudijska Arabija, Turska i druge zemlje su poslale finansijsku i vojnu pomoć pobunjenicima, čime su povrijedili suverenitet Sirije i prekršili međunarodno pravo“, ukazao je Saks.

(Blic)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se