5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: RS želi tri države na nivou BiH

BANJALUKA – Republika Srpska se zalaže za stvaranje tri države s konfederalnom uvezanošću na nivou BiH, a ako dogovor o tome ne bude moguć, onda je za obavezujući referendum o nezavisnosti RS, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik RS.

Milorad Dodik„Ne isključujemo mogućnost da RS zadrži svoje pravo da jednog trenutka u budućnosti raspiše i sprovede referendum o svom statusu kao što vidimo u praksama mnogih u Evropi“, rekao je Dodik.

On je istakao da je RS opredijeljena za mir i za pronalaženje rješenja za BiH kroz dijalog, bez nametanja visokog predstavnika. Napomenuo je da je vladajuća struktura predvođena SNSD-om u Narodnoj skupštini usvojila Zakon o referendumu i načinima njegovog sprovođenja. Rekao je da je on predsjednik i predstavnik svih građana i političkih partija u RS, ali da opozicija to ne prihvata, zbog čega je pozvao SDS da uputi svoj prijedlog referenduma za otcjepljenje RS. SNSD će, kako je istakao, njihov prijedlog podržati.

On je SDS i njenog predsjednika Mladena Bosića optužio da je gostovanjem na Sarajevskom univerzitetu pokazao lojalnost prema probosanskoj politici.

„Bosić je pokazao da je nekompetentan, snishodljiv i mekan i da je dodvorački raspoložen prema Bošnjacima i međunarodnoj zajednici“, rekao je Dodik.

Istakao je da RS podržava pravo naroda na samoopredjeljenje, te da je referendum na Krimu za njega legalan i legitiman. „Čak ni BiH u Generalnoj skupštini UN-a nije glasala za odbacivanje referenduma na Krimu, što znači da ako priznaje taj, priznaće i naš“, naveo je on.

Rekao je da je u zadnjih nekoliko mjeseci vidljivo diplomatsko prisustvo evropskih zemlja u BiH i iskrivljena slika o BiH koja je napravljena u tim centrima. On njihovu diplomatsku aktivnost vidi u svjetlu predstojećih evropskih izbora, te da oni ne žele da se upuste u realnu analizu BiH, koja bi, kako smatra, pokazala da BiH nije moguća. Dodao je da je javno mnjenje u RS protiv članstva u NATO-u, zbog čega će se, kako je najavio, građani RS o NATO-u izjasniti na obavezujućem referendumu.

„Iskustvo bombardovanja i činjenice da je Srbija iskazala neutralnost, a da Turska promoviše učlanjenje BiH u NATO dovoljno govori o tome da moramo biti pažljivi“, rekao je Dodik, istakavši da ne želi NATO granicu na Drini, koja bi podijelila Srbe. „Nama su odnosi s Beogradom važniji nego odnosi sa Sarajevom i NATO-om“, rekao je Dodik.

On je istakao da će RS donijeti vlastiti zakon o prebivalištu, koji će i sprovesti kako bi bile spriječene zloupotrebe prilikom prijave prebivališta na narednim izborima. Ukoliko ga visoki predstavik ukine, Dodik je najavio da RS takvu odluku neće poštovati. Objasnio je da je RS podržala zakon na nivou BiH, ali je blokiran zbog opstrukcija u Sarajevu.

Odgovarajući na pitanje o udruživanju bošnjačkih partija u RS, Dodik je rekao da im ne osporava pravo da se dogovaraju, niti RS sprečava političko angažovanje bilo koga.

„Sa stanovišta interesa Bošnjaka čak ne mislim da to nije legitimno. Naravno da jeste. Ali zašto su onda puni srdžbe kada mi iskažemo svoje zahtjeve i kada kažemo da ne želimo da budemo u toj BiH? Smatram da je sasvim logično da se bošnjačke partije udruže i nemam nikakve ljutnje za to. Ali isto tako, mi imamo adekvatan odgovor“, rekao je Dodik.

Na vanrednoj konferenciji za novinare, koju je Mladen Bosić, lider SDS-a, sazvao kao reakciju na Dodikov istup, prvi čovjek SDS-a je rekao da je predsjednik RS svojim stavovima uvrijedio i SDS i sve građane RS.

„Ovo je samo još jedan dokaz zašto je potrebno da predsjednik RS ne bude neko ko će zastupati samo jedan broj građana RS. Neophodno je donošenje zakona koji bi zabranio da predsjednik RS bude i predsjednik stranke i na taj način zastupa samo jednu grupaciju ljudi“, rekao je Bosić.

On je ocijenio da vladajuća stranka u RS pokazuje nervozu kako se bliže naredni izbori. „Devet godina Milorad Dodik pred svake izbore u RS poziva na referendum i priziva samostalnost RS. Naše pitanje je zašto u ovih devet godina ništa nije uradio u tom pravcu, šta je obezbijedio od uslova da se provede i proglasi samostalnost RS“, rekao je Bosić.

On je ocijenio da Dodik pred svake izbore otvara tu temu kako bi dobio što više glasova na nacionalnoj priči. Lider SDS-a pozvao je Dodika da javno kaže da li postoje uslovi za samostalnost RS u ovom trenutku.

„Ako postoje, mi smo spremni da podržimo referendum o samostalnosti RS“, naveo je on.

Za lidera SDS-a, zagovaranjem trećeg entiteta u BiH ugrožava se budućnost RS jer bi to značilo raspakivanje Dejtona, navodeći da je upravo o tome govorio na tribini u Sarajevu.

„To bi sigurno bilo na štetu RS i stoga svaka priča o trećem entitetu nema podršku SDS-a. Sve ovo je skretanje pažnje sa sve težeg stanja u RS“, zaključio je Bosić.

„Ruskim kreditom se rješavamo MMF-a“

RS je dobila kredit Ruske Federacije jer želi da se riješi Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik RS, koji je nedavno boravio u Moskvi.

Pojasnio je da će narednih dana RS povući 80 miliona evra, a da će ostalih 200 miliona evra biti na raspolaganju u narednom periodu, po potrebi.

Rekao je da se MMF prema RS postavio nekorektno, te da joj nije pomogao da vrati svoje dugove, čije servisiranje ove godine iznosi 500 miliona maraka.

„Ovo je najteža godina u finansijskom smislu. Već u idućoj godini obaveze padaju na 300 miliona, što samo govori da MMF nijednog trenutka nije htio da olakša našu situaciju nego samo da je još više usložni“, rekao je Dodik.

Pojasnio je da ruski kredit nije novo zaduženje već samo neka vrsta restrukturisanja da se na olakšani način servisiraju preuzete obaveze.

(Nezavisne novine)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se