23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Odluka Vlade RS o prebivalištu prvorazredno političko pitanje

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Vlade Republike Srpske o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji Srpske prvorazredno političko pitanje i da je to direktno preneseno ambasadorima.

Milorad Dodik, predsjednik RSPredsjednik Srpske je za RTRS, gostujući u emisiji zajedno s Mladenom Bosićem, liderom SDS-a, naglasio da ova odluka neće biti ukinuta i da će ona biti provedena, te da jedino postoji mogućnost da visoki predstavnik u BiH, na poziv bošnjačkih političkih partija, tu odluku navodno ukine, ali mora da zna da odluka koju on donese neće biti objavljena u Službenom glasniku, niti će se primjenjivati u Republici Srpskoj.

„Mi ne želimo da vidimo spekulaciju na izborima, što je njihov krajnji cilj i ne želimo da vidimo odluku uperenu, ne protiv Milorada Dodika, već protiv Republike Srpske. To je ključno pitanje koje nema veze ni sa čim drugim osim sa odgovornošću za Republiku Srpsku. Ja ovde ne branim sebe. Opozicija pogrešno misli, zato su ćutali pet dana o svemu ovome“, istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je podsjetio da je 2002. na insistiranje međunarodne zajednice ova nadležnost prenesena na nivo BiH i da je ukinut zakon Republike Srpske, koji je primjenjivala Vlada na čijem je bio čelu.

„Vlasti su 2002. prenijele tu nadležnost i donesen je Zakon o prebivalištu tako što je kreiran od visokog predstavnika, a onda se Parlamentarna skupština opredjeljivala i data je saglasnost na taj zakon u namjeri da on, prije svega, bude promijenjen“, pojasnio je Dodik.

On je naveo da u proteklim godinama nije bilo moguće promijeniti Zakon, jer je on u funkciji stvaranja situacije kakva je bila prilikom lokalnih izbora u Srebrenici, podsjećajući da je bilo slučajeva da se u stanu od 56 kvadrata prijavi oko 80 lica i glasa na izborima.

„Dvoličnoj međunarodnoj zajednici nisu bili dovoljni egzaktni podaci o zloupotrebama, nego su podržali i rekli da su u Srebrenici izbori legitimni“, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, svi povratnici za koje postoje egzaktni podaci da žele da se vrate u Republiku Srpsku, to mogu da učine bez osporavanja.

„Mora da se provjeri jesu li to oni, imaju li imovinu u Republici Srpskoj, da li su u nekom ugovornom odnosu sa nekim poznatim vlasnikom imovine i na taj način veoma lako mogu da ostvare to pravo. Ja sam spreman da sve te ljude pozovem, ako imaju dva sata problema sa policijom, da se obrate u moj kabinet i lično ću intervenisati da nemaju smetnji“, rekao je Dodik.

On je naveo da je Srebrenica ključni problem u BiH, jer je nametnuta stereotipno kao mjesto zločina, odnosno genocida i u međunarodnoj zajednici to posmatraju na veoma ostrašćen način.

„Srebrenica je to postala zato što je /raniji predsjednik Republike Srpske Dragan/ Čavić potpisao izvještaj Vlade o ubijanju, što je postala osnova za genocid. To je partner gospodina Bosića, a ne moj“, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su SDP, SDA i druge partije u Srebrenici potpisale zajedničku platformu sa organizacijom „1. mart“, a sedam dana nakon toga predsjednik SDS-a Mladen Bosić je potpisao deklaraciju sa SDA u Sarajevu.

Na pitanje da li su političke partije SNSD i SDS toliko jake da pitanje prebivališta vrate na nivo entiteta, Dodik je rekao da SNSD-u za to ne treba SDS“.

„Dobro bi došlo njihovo priključivanje tome, ali treba imati na umu da je SDS kada je bila priča u parlamentu o zaključcima o platformi za odluku ‘Sejdić-Finci’ izašao i nije htio da bude dio Skupštine koja je glasala o tome. To dovoljno govori o njihovim stvarnim namjerama“, ocijenio je Dodik.

Govoreći o predstojećim izborima, Dodik je rekao da je on kandidat SNSD-a za predsjednika Republike Srpske.

„To je nesumnjivo, jer to očekuju od mene, ne samo u partiji, nego i u javnosti, mnogi ljudi koji su podržavali moju kandidaturu i ranije, a podržavaju je i danas“, naglasio je Dodik.

On je rekao da je „priča o nekom Savezu za promjene podvala i podmetanje javnosti predsjednika NDP-a Dragana Čavića i PDP-a Mladena Ivanića, koji je prodao Kristal banku za jedan evro“.

„Oni su pokazali i kroz lokalne izbore ko su i šta mogu kada su dobili nekoliko opština kao što su Srbac, Doboj, Gradiška i druge gdje je danas situacija gora nego što je bila, za razliku od opština u kojima je na vlasti SNSD i gdje se pokazuje napredak, kao što su Kotor Varoš, Derventa, Modriča“, naveo je Dodik.

On je podsjetio da su iz SDS-a napadali Tihomira Gligorića da je kriminalac, a sada kada je smijenjen sa funkcije zbog malverzacija koje je činio, nude ga kao čovjeka promjene.

„Ovdje je u pitanju koncept koji je veoma jasan, a koji je doveo SDS na nivou BiH na poziciju probošnjačke političke partije. Taj probosanski blok treba da omogući bošnjačke političke promjene u Republici Srpskoj i SDS je u strukturi toga da ovdje dođe mekša struktura vlasti“, rekao je Dodik.

On je istakao da je „Bosićeva uloga izdajnička, probošnjački orijentisana i usmjerena na degradaciju institucija i politika Republike Srpske, sa željom da narodu Republike Srpske zgadi institut referenduma, a da bi on, navodno kada dobije vlast za 20 godina, ako bude uopšte u poziciji, mogao da provodi politike koje je već dogovorio, jer strancima treba mekši Bosić koji će glumiti demokratu i davati sve šakom i kapom“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se