9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Delegacija iz Kine posjetila Republički zavod za geološka istraživanja u Zvorniku

Saradnja u oblasti geologije i rudarstva

Zajednički snimak ispred Geozavoda u ZvornikuZVORNIK – Osmočlana delegacija iz Kine, koju su predvodili stručnjaci iz Geološkog instituta i kompanije „Betek istraživanja“, posjetili su Republički zavod za geološka istraživanja u Zvorniku. Delagciju iz Kine primio je direktor Zavoda Dragan Mitrović, a prisutan je bio i Borislav Adamović, savjetnik ministra industrrije, energetike i rudarstva u Vladi Republike Srpske.

Pretežna djelatnost firme „Betek istraživanja“ su rudarsko geološka istraživanja.

Domaćini su visoku delegaciju iz Kine, upoznali sa organizovanjem geoloških istraživanja i raspolaganjem, mineralnim resursima Republike Srpske, sprovođenju osnovnih i detaljnih geoloških istraživanja, mjestom i ulogom Geološkog zavoda Republike Srpske.

Sa radnog sastanka predstavnika Geozavoda i kineseke delegacije u Zvorniku– Mi smo goste iz Kine upoznali sa rezultatima postignutim u oblasti geoloških istraživanja u Republici Srpskoj. Kineski stručnjaci su poseban interes pokazali za publikaciju pod nazivom „Mineralne sirovine Republike Srpske“, koju su uradili stručnjaci našeg Zavoda. Gosti su upoznati i sa zakonskom regulativom u oblasti mineralne politike Republike Srpske, prije svega sa Zakonom o geološkim istraživanjima, Zakonom o rudarstvu i Zakonom o koncesijama, rekao nam je Dragan Mitrović.

Stručnjaci iz komapnije „Betek istraživanja“ obišli su bogat fond stručne dokumenatcije „Geozavoda“, Bibliorteku i zbirku stijena i minerala sa prostora Republike Srpske.

Prilikom posjete delegacije iz Kine, dogovoreno je da se nastave razgovori o međusobnoj saradnji u oblasti geologije i rudarstva na nivou nadležnih Ministarstava Kine i Republike Srpske i najavljeno potpisvanje Memoranduma o razumjevanju nadležnih instutucija i ovih oblasti.

Drago Gajić

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se