12 C
Zvornik
23. април 2024.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu

KOZARSKA DUBICA – Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini brojne delegacije i pojedinci položili su vijence na grobnom polju „Topole“.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu (1)Vijence su položili preživjeli logoraši i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, delegacija Vlade Republike Srpske koju čini sedam ministara i premijer Željka Cvijanović, potpredsjednik Republike Emil Vlajki, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojše Radmanović, te savjetnik predsjednika Republike Srpske Arie Livne.

Na grobnom polju „Topole“ u Donjoj Gradini vijence su položili i predstavnici Savjeta ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH, konzul Srbije u Banjaluci, delegacija Svjetske organizacije Roma i Roma iz BiH, ambasadori i predstavnici ambasada iz Rusije, Češke, Velike Britanije, NJemačke, SAD, Holandije, Belgije i Luksemburga.

Vijence su položili delegacije izraelskog grada Modina, grada Banjaluka i opštine Kozarska Dubica, delegacije preživjelih jasenovačkih logoraša iz Srbije, SUBNOR-a Republike Srpske, Boračke organizacije Republike Srpske i drugih boračkih udruženja, civilnih žrtava rata, Oružanih snaga BiH iz Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, delegacija Jevreja iz BiH i političkih partija.

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu (3)Na grobnom polju „Hrastovi“ biće služen parastos svim nevino stradalim žrtvama.

Prije polaganja vijenaca, jutros, u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici služena je sveta arhijerejska liturgija, a u Spomen području „Donja Gradina“ otvorena je izložba likovnih i literarnih radova o temi „Žrtve ustaškog zločina genocida“.

Nakon polaganja vijenaca, na mjestu stradanja u Donjoj Gradini biće služen pomen sa pravoslavnom, jevrejskom i romskom molitvom, nakon čega je predviđeno i obraćanje zvaničnika.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini počelo je sinoć u Kozarskoj Dubici izvođenjem oratorijuma „Golgota jasenovačka“.

Donja Gradina predstavlja najveće stratište u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“, koji je formiran u avgustu 1941. godine, neposredno nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske /NDH/. Prema nekim procjenama, u Gradini je ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracionih logora „Jasenovac“ ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca. Među stradalima je bilo najviše Srba, Jevreja i Roma.

Prema načinu ubijanja, jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svijetu, a koji je osnovala i njime upravljala NDH.

Cvijanović: Donja Gradina snažno obilježila istoriju srpskog naroda

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u JasenovcuPremijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je Donja Gradina mjesto koje se ne smije zaboraviti i koje je snažno obilježilo istoriju srpskog naroda.

„Dan kojim obilježavamo ogromno stradanje iznenada ovdje postaje i dan kada se slavi život i praznik života“, rekla je Cvijanovićeva nakon komemorativnog skupa svim nevino stradalim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i njegovog stratiša Donja Gradina.

Ona je naglasila da je jako važno da se Spomen-područje „Donja Gradina“ u budućem periodu uredi na način koji će odražavati pravu veličinu tog mjesta i stradanje koje se tu desilo, ali i veličinu života i slobode koja se rađala nakon tuge.

„U razgovoru sa našim prijateljima iz Izraela i `Jad Vašema` tražili smo način na koji da osmislimo i konceptom prikažemo sve ono što se dešavalo na ovim prostorima“, navela je Cvijanovićeva i izrazila očekivanje da će Spomen-područje „Donja Gradina“ dobiti jedan takav kompleks.

Radojičić: Ne zaboraviti stradanja

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu (4)Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić izjavio je danas u Donjoj Gradini da, nažalost, postoji dug istorijski kontinuitet stradanja srpskog naroda na ovim prostorima iz generacije u generaciju.

„Danas obilježavamo Dan sjećanja na žrtve veoma mračnog i teškog perioda u našoj istoriji i događaje koje možemo teško shvatiti, ali najgore što danas može da se desi jeste da zaboravimo“, rekao je Radojičić novinarima nakon komemorativnog skupa u Spomen-području „Donja Gradina“.

On je napomenuo da se svaka generacija na ovim područjima kroz istoriju suočava sa ratom i podsjetio na druga strašna stradanja srpskog naroda u prošlim vijekovima u Krajini i BiH u periodu turske okupacije i Prvog svjetskog rata.

„Ove godine obilježavamo sto godina od kada je Gavrilo Princip u Sarajevu izvršio atentat i zapalio šibicu stradanja u Prvom svjetskom ratu kada su, takođe, mnogi deportovani u logore u tadašnjoj Austro-Ugarskoj“, podsjetio je Radojičić.

On je rekao da se onda, kada je stasala generacija, koja je preživjela Prvi svjetski rat, desio rat od 1941. do 1945. godine i stradanja u Jasenovcu, a zatim i rat od 1991. do 1995. godine.

Radojičić je iz Donje Gradine poručio da na našoj generaciji ostaje obaveza da činimo sve da se takve stvari više nikada i nigdje ne ponove.

Bocan-Harčenko: Dimenzije holokausta  van domašaja zdravog razuma

Ambasador Ruske Federacije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da je komemorativni skup u Donjoj Gradini događaj od izuzetne važnosti u smislu odgovornosti pred prošlim i budućim generacijama i civilizacijom.

„Svaki čovjek ovdje treba da popriča sam sa sobom i da nađe jasan i konačan odgovor na pitanja šta je zlo, šta je dobro i šta je zločin, a šta su civilizacijske i ljudske vrijednosti“, rekao je Bocan-Harčenko na komemorativnom skupu žrtvama ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac.

On je naglasio da je dvojno tumačenje civilizacijskih vrijednosti ustvari izdaja onih koji su poginuli za te vrijednosti, uključujući i 700.000 ubijenih na najgori način u Jasenovcu.

Ruski ambasador je upozorio da i danas ima pojava neofašizma, nacionalne mržnje i herojizacije monstruoznih zločinaca kroz ispoljavanje tobožnje demokratije.

„Naše zajedničko sjećanje će spriječiti ove pojave i osigurati pravo svakog naroda da živi slobodno“, zaključio je Bocan-Harčenko.

Obraćajući se na komemorativnom skupu u Donjoj Gradini predsjedavajući organizacija lokalne uprave Izraela Haim Bivas podsjetio je da je prošlo 69 godina od okončanja Drugog svjetskog rata i ubijanja potpuno nevinih Srba, Jevreja i Roma s ciljem njihovog potpunog uništenja.

„I mada je prošlo toliko vremena, dimenzije holokausta ostaju izvan domašaja zdravog razuma, stravične za poimanje i jezive za suočavanje“, poručio je Bivas, koji je i gradonačelnik izraelskog grada Modin.

On je dodao da je ponosan na nasljeđe svojih predaka i postojanje države Izrael, te istakao da jevrejski i srpski narod veže zajednička sudbina koja je, nažalost, stradalnička.

„Poput postojanja države Izrael, postojanje stabilne i demokratske Republike Srpske predstavlja garanciju da se takvi strašni zločini ne ponove u regionu“, istakao je Bivas.

On je pozvao sve prisutne na komemoraciji da nastave sa učenjem o holokaustu jer, kako je rekao, tako pamtimo i izgrađujemo sebe i našu budućnost kroz to pamćenje.

Prethodno su brojne delegacije i pojedinci položili vijence na grobnom polju „Topole“, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se