9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Visoki predstavnik ne može poništiti odluku Vlade RS

BANJALUKA – Namjera Vlade RS u vezi s odlukom o prebivalištu u RS nije bila da bilo kojoj etničkoj grupi ili populaciji uskrati neko pravo, već da se uvede više reda u sistem, a OHR ne može intervenisati protiv ove odluke, izjavila je danas u Banjaluci premijerka RS Željka Cvijanović.

Željka Cvijanović (Foto: SRNA)‘’Ne može odluku poništiti visoki predstavnik. On ne može da poništava ni zakone, a kamoli odluke‘’, ustvrdila je Cvijanović.

Uvjerava da je bh. društvo prevazišlo instituciju OHR-a i „ne prihvata njegovo postojanje“.

‘’Ne znam zbog čega silne povike da treba da reaguje OHR, umjesto da ti koji zarađuju svoju dobru platu, kao poslanici i ministri ne donesu odgovarajući zakon? Zašto to mora da radi OHR?‘’, upitala je ona i dodala da ne prihvata nikakvu moguću intervenciju OHR-a po pitanju Vladine odluke o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS-a.

Tako nešto od OHR-a je, kaže, sasvim neprihvatljivo, jer, tvrdi da je Vladina odluka dobra prevenstveno zbog sigurnosnog aspekta i uvođenja reda u svim oblastima kojih se dotiče.

Ocijenivši „nenormalnom situacijom“ to što se priziva i OHR zbog odluke Vlade RS o prebivalištu, ona je navela da je cilj odluke da urede stvari po tom pitanju na način kako je to regulirano svuda u svijetu, vodeći računa o sigurnosnom aspektu.

‘’Ne mogu da razumijem ljude koji smatraju da je uredu da neko o sebi daje laže podatke, uključujući i mjesto prebivališta ili boravišta‘’, navela je Cvijanović.

Istakla je da je suština Vladine odluke da ispravi određene neregularnosti i lažno prijavljivanje boravišta i prebivališta, što je protivno zakonu.

‘’Problem je što stranke iz Federacije BiH ovo posmatraju isključivo u kontekstu dolazećih izbora ‘’, rekla je premijerka i ponovila da je odluka donesena zbog sigurnosnog aspekta i već ista takva postoji u Brčko Distriktu.

‘’I mi smo uradili nešto što je već regulisano na jednom dijelu BiH. Zašto je ona problem za FBiH ako se na taj način to uredi i u RS‘’, zapitala je ona.

Takođe, pita i zašto oni, koji su protiv odluke u RS, koja je privremena, nisu donijeli odgovarajući zakon na nivou BiH.

Prošle sedmice Vlada RS donijela je odluku o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS.

(FENA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se