10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Bila je agresija! Srbija bombardovana nelegalno, bez odobrenja SB UN

Iako je do sada Atlantski savez tvrdio da nije prekršio međunarodno pravo, na zvaničnom sajtu Alijanse objavljeno da je Srbija bombardovana bez odobrenja UN

NATO bombardovanje SrbijeSjevernoatlantska alijansa konačno je, prvi put, priznala da je Srbiju 1999. godine bombardovala nelegalno, bez odobrenja Savjeta bezbjednosti UN. Ovo priznanje NATO je iznio u saopštenju u kom, tačku po tačku, odgovara na stavove Rusije iznijete oko ukrajinske krize i poređenja Krima s Kosovom, javlja dopisnik Novosti iz Brisela.

„NATO operacija savezničkih snaga je pokrenuta uprkos nedostatku odobrenja Saveta bezbjednosti, da bi se spriječile masovne i stalne povrede ljudskih prava i ubijanje civila“, stoji između ostalog u saopštenju koje je objavljeno na sajtu NATO.

Nikada do sada zvaničnici NATO i zemalja članica nisu prihvatali tvrdnju da su bombardovanjem Srbije 1999. prekršili međunarodno pravo i Povelju UN, jer je napad započet bez dozvole Savjeta bezbjednosti UN. Ranije je samo bivši predsjednik Parlamentarne skupštine NATO Pjer Leluš, na jednom sastanku NATO u Švedskoj, izjavio da jeste činjenica da je Atlantski savez bombardovao Srbiju bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

Tadašnji generalni sekretar NATO Havijer Solana je uoči intervencije 1999. čelnicima zemalja NATO stavio do znanja da Atlantski savez po međunarodnom pravu ne može snositi nikakve posledice što za bombardovanje Srbije nema dozvole Savjeta bezbjednosti UN, ali da nije isključeno da Međunarodni sud pravde prihvati da razmotri eventualne tužbe protiv pojedinih članica NATO.

Alijansa u svom najnovijem saopštenju na sajtu ističe da je „NATO operacija vezana za Kosovo usledila posle više od godinu dana intenzivnih napora UN i Kontakt-grupe, kojih je Rusija član, da bi se postiglo mirno riješenje“.

U saopštenju se dalje ističe da je posle vazdušne kampanje, NATO misija Kfora, u koju je u početku bila uključena i Rusija, bila pod mandatom UN, na osnovu Rezolucije 1244, s ciljem obezbjeđivanja sigurnog i bezbjednog okruženja za Kosovo.

„To je dovelo do gotovo deset godina diplomatskih napora, pod okriljem UN, da se pronađe političko riješenje i utvrdi konačni status Kosova“, ističe NATO.

TUŽBA

Vlada Srbije je posle bombardovanja tužila NATO i zemlje članice Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, ali se taj sud proglasio nenadležnim.

„RASPRAVLjANjE“ PRETHODILO SILI

Odgovarajući Rusima koji su istakli da je priznavanje Kosova otvorilo „Pandorinu kutiju“, Sjevernoatlantska alijansa iznosi svoju verziju u kojoj kaže da je kosovska operacija sprovedena posle iscrpne rasprave u koju je bila uključena cijela međunarodna zajednica koja se bavila dugotrajnim krizama.

(Novosti online)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se