8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

100 kriminalaca slobodno šeta BiH

SARAJEVO – U BiH se krije oko stotinu državljana Hrvatske kojima je tamošnje pravosuđe izreklo pravosnažne zatvorske kazne, dok je u Hrvatsku iz BiH pobjeglo oko 120 presuđenih kriminalaca.

HapšenjePotvrdili su to „Glasu Srpske“ u Ministarstvu pravde BiH, navodeći da bjegunci i dalje izbjegavaju služenje kazne iako su ministri pravde dvije države još prije više od četiri godine potpisali sporazum čijom primjenom bi to trebalo da bude onemogućeno. Prema izmjenama Sporazuma o međusobnom izvršenju odluka u krivičnim stvarima, potpisanom u februaru 2010. godine između BiH i Hrvatske, osuđene osobe koje imaju dvojno državljanstvo ne mogu izbjeći pravdu bježanjem iz jedne u drugu državu, jer sporazum podrazumijeva služenje kazne i u državi u koju su pobjegli. Međutim, u praksi je, kažu u Ministarstvu, situacija drugačija.

– Trenutak hapšenja takvih osoba zavisi od sudskih vlasti. To ide ili usporeno, ili se radi o opstrukcijama ili o internim dogovorima. Zato se dešava da se broj prebjeglih osuđenih kriminalaca ne smanjuje. Naprotiv, taj broj je povećan – kažu u Ministarstvu pravde.

Najsvježiji takav slučaj je nedavni bijeg načelnika opštine Sibinje u Hrvatskoj Ivice Batinića u BiH, kako bi izbjegao hapšenje. On je nepravosnažno osuđen na šest godina zatvora. Za njim je raspisana potjernica zbog malverzacija sa zemljištem u toj opštini teških 58 miliona kuna.

(Glas Srpske)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se